RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM

Kiedy wczoraj niosłam pęk zakupionego na placyku rabarbaru kilka spotykających mnie osób zareagowało tak samo: „O, będzie ciasto z rabarbarem…”. No jakże mogłoby być inaczej. Rabarbar uwielbiam od zawsze. Jako dzieci biegaliśmy urwać laskę z ogrodu, braliśmy kubeczek z cukrem i nie trzeba było niczego więcej. Wspomnienie takiego maczanego w cukrze rabarbaru – bezcenne.

Jak pogodzić dietę i chęć na „coś dobrego”? No cóż – słodycze to słodycze, ale… Zamiast masła olej, zamiast mąki tortowej pełnoziarnista orkiszowa oraz brązowy cukier zamiast białego. Brzmi lepiej, prawda? No więc dlaczego nie…

Wzorowałam się na oryginale, który znalazłam tutaj.

SKŁADNIKI NA CIASTO Z RABARBAREM:

  • 3 jajka
  • 1 szk. ciemnego cukru trzcinowego Muscovado, opcjonalnie zwykły cukier
  • 1/2 szk. oleju
  • 1 szk. gęstego naturalnego jogurtu
  • 2 szk. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szk. wiórek kokosowych
  • 1/2 kg rabarbaru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rabarbar oczyścić, następnie pokroić w 2 cm kawałki.
  2. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Formę (tortownica ok. 26 cm lub podobna tradycyjna foremka) wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Jajka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodać olej i nadal ucierać, następnie dodawać po łyżce mąkę, wiórki kokosowe oraz jogurt.
  5. Masę przelać do formy, na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar.
  6. Piec w temperaturze 180-190 stopni C około godziny.
Ciasto z rabarbarem na mące pełnoziarnistej
Ciasto z rabarbarem na mące pełnoziarnistej

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

  1. Czy zastosowałaś mąkę orkiszową razową. Przymierzam się do wypieku, ale nie wiem czy mam właściwą mąkę?
    Pozdrawiam.

    1. tak, dokładnie – ten rodzaj mąki od kilku miesięcy to u mnie podstawa w kuchni. Jest pełnoziarnista – więc mogę stosować, ale w przeciwieństwie do innych mąk pełnoziarnistych jest dość lekka – więc doskonale sprawdza się w wypiekach.
      Pozdrawiam

Zostaw komentarz