BAKŁAŻAN SMAŻONY

Bakłażan smażony

Bakłażan smażony – znacie to proste, cudowne danie? Ja uwielbiam bakłażany za ich smak a jeśli dodać do tego, że są źródłem wielu witamin, to czy pozostaje mówić coś więcej?

Najlepsze są takie zwykłe – usmażone na oliwie. Pamiętam jeden z pobytów w Chorwacji – byliśmy wtedy w miasteczku Omiš w środkowej Dalmacji (polecam to miejsce). Zaraz na początku pobytu w jednym ze sklepików kupiliśmy bardzo tanio – dosłownie za grosze bakłażany. Kupiliśmy ich chyba ze dwa kilo. Kolacja to był smażony bakłażan popijany cudownym domacim vinem. Ku naszemu zdziwieniu na drugi dzień bakłażany były w tej samej cenie, co więcej – było tak do końca naszego pobytu. Muszę powiedzieć, że zjedliśmy ich wedy bardzo, bardzo dużo. Pamiętam, że już po powrocie do domu, dzieci z rozrzewnieniem wspominały ten smak lata.

UWAGI:

Przygotowanie takiego bakłażana jest banalnie proste, należy tylko pamiętać o dwóch rzeczach. Bakłażan ma w sobie charakterystyczną goryczkę, która nie usunięta popsuje jego smak. Jednak wystarczy pokrojone w plastry warzywo oprószyć solą, odstawić na przynajmniej pół godziny – ja zostawiam nawet na całą godzinę. Potem pozostaje odsączyć i osuszyć ręcznikiem.

Drugą sprawą jest smażenie. Bakłażan smażony niemiłosiernie chłonie tłuszcz, na którym się smaży. Więc można na patelnię wlać pół szklanki i on potrafi to wchłonąć. Nie powiem – jest naprawdę smaczny, ale boczki i wątroba dostaną w kość. Możesz z tym sobie poradzić – patelnię wystarczy skropić oliwą, a po przewróceniu plastrów na drugą stronę podlać dodatkowo 1-2 łyżki (suchy bakłażan też nie jest dobry).

SKŁADNIKI – BAKŁAŻAN SMAŻONY

  • bakłażan
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej lub oliwa do smażenia 

PRZYGOTOWANIE:

  • Bakłażany opłucz i osusz. Pokrój w centymetrowe plastry i oprósz solą. Odstaw na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie osącz i wytrzyj plastry z soku, który pojawi się w dość dużej ilości.
  • Rozgrzej patelnię 2 łyżkami oleju.
  • Plastry obtaczaj w mące i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na wolnym ogniu. Po obróceniu dodaj kolejne 2 łyżki oleju.

Lubisz śródziemnomorskie klimaty? Zobacz inne przepyszne przepisy na dania z tej kuchni.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz