BABA GHANOUSH CZYLI PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana i tahini to bliskowschodnia baba ghanoush. Podobne pasty z przeróżnymi modyfikacjami funkcjonują w wielu krajach. Ja dawno temu w książce Ireny Gumowskiej “Bądź zdrów-smacznego!” znalazłam przepis na “kawior dla ubogich” – bardzo popularną potrawę “w południowych republikach ZSRR”. To taka baba ghanoush bez pasty tahini.

Psianka podłużna, oberżyna, bakman, jajko krzewiaste lub gruszka miłosna to po prostu bakłażan. Ciemnofioletowy owoc należy do rodziny psiankowatych, do której należą również: ziemniak, pomidor, bieluń dziędzierzawa czy tytoń. Bogate w żelazo, potas oraz witaminy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dlatego też bakłażan polecany jest dla osób na diecie: mało kalorii – dużo błonnika. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu wierzą, że jedzenie go przyczynia się do długowieczności, co więcej, w niektórych kulturach uważany jest za afrodyzjak.

Bakłażan pochodzi z Indii i Pakistanu. Do Europy przywieźli go Arabowie w XII wieku, a już w XIII zawitał w kuchniach Włochów, Greków czy Hiszpan. W pozostałych europejskich krajach roślina ta długo funkcjonowała tylko jako roślina ozdobna. W Polsce zaczęto ją jadać dopiero na początku XIX wieku.

SKŁADNIKI NA BABA GHANOUSH :

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 3 łyżki tahini (pasta z sezamu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jako dodatki: natka pietruszki, sproszkowane chilli, cebulka, pomidor, oliwki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażany trzeba opiec – najlepiej na ogniem lub na grillu. Oczywiście najprościej będzie to zrobić w piekarniku. W temperaturze 200 stopni C należy piec 45-50 minut. We wspomnianej wyżej książce autorka radzi, żeby ponakłuwać bakłażana przed pieczeniem – ja tego nie zrobiłam – Wam radzę tak zrobić. Jeden z moich bakłażanów w czasie pieczenia po prostu eksplodował (naprawdę wybuchł) i wylądował na ściankach piekarnika – no cóż Polak mądry po szkodzie.
  2. Kiedy wystygnie należy usunąć podpieczoną skórkę, następnie miąższ zmiksować z oliwą, tahini, czosnkiem oraz solą i sokiem z cytryny.
  3. Pastę podawać z chlebkami pita lub opieczonym chlebem z dodatkami wymienionymi powyżej.

Jeśli ten przepis spodobał Ci się zobacz również przepis na hummus.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. bakłażan pod każdą postacią!!! nie wiem, może jakby były sorbety z bakłażana też bym uwielbiała!!! Panie Grycan, wyzwanie!

Zostaw komentarz