Takie placki z marchewki i ziemniaków to odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Możesz je podać tak jak podajesz placki ziemniaczane: z cukrem, ze śmietaną czy jogurtem naturalnym. Możesz też podać je w towarzystwie gulaszu.
Ten przepis trafił na stronę magazynu Kocioł jako danie sezonowe – w aktualnym numerze to marchewka obok cynamonu jest naszym bohaterem.
SKŁADNIKI:
- 300 g marchwi
- 300 g ziemniaków
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- olej do smażenia
- Marchew i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na drobne wiórki.
- Dodaj jajka oraz mąkę, sól i pieprz.
- Wymieszaj masę.
- Na mocno rozgrzanej patelni smaż na złoty kolor niewielkie placki.
Placki świetnie smakują z kwaśną śmietaną.
Jeden komentarz
bardzo ciekawa propozycja – mam sporo marchwi, więc chyba już wiem, co będę jadła na najbliższy obiad 🙂