Pełnoziarniste bułki orkiszowe na zakwasie, na mące razowej, więc idealne dla osób będący na diecie z niskim IG. Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą tapenadą.
SKŁADNIKI NA BUŁKI ORKISZOWE:
- 10 dkg aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10 godzin wcześniej)
- 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 5 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru, można pominąć
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem oraz pozostałe składniki.
- Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 220°C ok. 20 minut, następnie ostudzić na kratce kuchennej.
Zobacz mój profil na FB.