BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE

Bułki orkiszowe na zakwasie

Pełnoziarniste bułki orkiszowe na zakwasie, na mące razowej, więc idealne dla osób będący na diecie z niskim IG. Pokrojone na niewielkie kromeczki, podpieczone w piekarniku lub w opiekaczu stały się przepysznymi grzankami, które podaliśmy między innymi z wczorajszą tapenadą.

SKŁADNIKI NA BUŁKI ORKISZOWE:

  • 10 dkg aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10 godzin wcześniej)
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru, można pominąć

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozmieszane z mlekiem i cukrem oraz pozostałe składniki.
  2. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Ciasto ponownie wyrobić, uformować bułki i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 220°C ok. 20 minut, następnie ostudzić na kratce kuchennej.
Bułki orkiszowe na zakwasie

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz