Biały, pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zdrowej owsianki. Dla tych, którzy nie przepadają za mąką żytnią.
Chlebek o ładnej strukturze i delikatnym lekko kwaskowym posmaku.
Idealny na grzanki – wystarczy odrobina oliwy i dowolnego sera.
Przepis tworzyłam wg receptury znalezionej na stronie Zorry.
ZACZYN:
- 16 dkg mąki pszennej
- 16 dkg wody
- 16 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego przed 8-10 godzinami)
- Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 8-10 godzin.
ZAPARKA OWSIANA:
- 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłe lub góskie)
- 1 szklanka wrzącej wody
- Płatki zaparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 8-10 godzin.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 40 dkg mąki pszennej
- 10 dkg wody
- 2 dkg świeżych drożdży, można pominąć jeśli korzystamy z mocnego zakwasu
- 6 łyżek otrębów owsianych (lub grubo zmielonych płatków)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- zaczyn
- zaparka owsiana
- Drożdże i miód wymieszać z ciepłą wodą.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 10-15 minut i ponownie wyrobić.
- Przełożyć do formy*, przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przez pierwsze 20 minut piec w temperaturze 220 stopni C, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 20-25 minut.
* Ciasta jest dość dużo – za pierwszym razem piekłam go w mojej silikonowej kesówce – wyrósł bardzo wysoko. Za drugim razem piekłam w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
3 komentarze
Witam mam pytanie odnośnie drożdży czy konieczne są w tym przepisie?
robiłam ten chleb zawsze z dodatkiem drożdży. Trudno mi powiedzieć czy wyrośnie tak samo, choć teraz mając naprawdę silny zakwas spróbowałabym ominąć ten składnik.
Przepyszny ten chlebek i warty częstego wypiekania. Dziękuję za przepis.
Gucio