Świetna w smaku pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Można ją podać jako pastę do chleba, dodatek do makaronu lub jako dip do słupków warzywnych. Co więcej można powiedzieć o niej? Wiele, ale po prostu ją zróbcie i sami zobaczycie jak jest pyszna.
Paprykę do pasty możesz upiec wcześniej i potem zamrozić. Ja często piekę całą blaszkę, potem oczyszczam ze skórek i nasion, a następnie porcjuję i wkładam do zamrażarki. Kiedy chcę przygotować pastę, wyjmuję zawczasu pojemnik z papryką i w piętnaście minut mam gotowe.
SKŁADNIKI:
- 2-3 czerwone papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę opiec na grillu lub w piekarniku (ok. 200°C), skórka powinna się opalić na czarno (tutaj więcej o tym). Po upieczeniu włożyć do woreczka foliowego lub zamykanego pojemnika, przestudzić i zdjąć skórkę, która dzięki opieczeniu z łatwością zejdzie z papryki.
- Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni. Przestudzić i zdjąć skórkę, wystarczy lekko przetrzeć w rękach i odrzucić to co samo się oderwie od orzechów.
- Orzechy drobniutko posiekać, lub zmielić w malakserze – powinny mieć niewielkie kawałki, które nadadzą nieco chrupkości.
- Zmiksować paprykę z czosnkiem, następnie dodać orzechy i doprawić do smaku solą.
- Podawać z grzankami lub świeżym pieczywem, albo jako dip do warzywnych słupków
Zobacz mój profil na FB.
Jeden komentarz
Smacznie brzmi 🙂