Dzisiaj bez wielu słów, szybkie ciasto – bo goście już jadą. Znane chyba wszystkim ucierane kakaowe ciasto z białym serem – ciasto cielaczek według przepisu mojej teściowej. Świetne połączenie sernika z czekoladowym ciastem, jedna z najsmaczniejszych rodzinnych receptur – serdecznie polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO CIELACZEK:
- 2 szklanki mąki
- 25 dkg masła
- 6 jaj
- 4 łyżeczki proszku
- 14 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki kako
- Masło, cukier, kakao i wodę rozpuścić, a następnie ostudzić.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić sztywną pianę.
- Do masy maślano – kakaowej dodać żółtka i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do blaszki (25×35 cm, może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 60 dkg sera
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki budyniu
- Oddzielić żółtka od białek, następnie z białek ubić sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Masę serową kłaść kupkami na brązowym cieście (kupka ok. 2 łyżki).
- Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.
Po ostudzeniu ciasto można polać gotową polewą czekoladową. Jeśli ktoś woli polewę własnej roboty – tutaj przepis także pochodzący od mojej teściowej – jest świetna.
8 komentarzy
fajne to ciasto:)
Nie wiem dlaczego , ale mi wychodził zakalec. Mam troszkę inny przepis
fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/
Dawno nie piekłam :]
Pyszna domowa klasyka:-).
właśnie się upiekł.u mnie prawie cały serek się "schowł" tylko niewielkie fragmenty widać. Mam nadzieję,ze po rozkrojeniu będie pyszny. Upiekłam dla znajomych na sylwka. Pachnie wysmienicie a jak smakuje to jeszcze napiszę. dzieki za przepis!!!! pozdrawiam zycząc do siego roku!!!
Przepis dający spore pole manewru 🙂 Ja zrobiłam już pełną wersję, wersję bez kakao w cieście i nadzienia za to ze śliwkami, wersję bez nadzienia ale z wiśniami ^^
Placek pyszny! Zastosowałam budyń czekoladowy bo taki miałam więc placek ma kolor czekoladowo-kakaowy.Bałam się zakalca więc żółtka przed dodaniem do masy kakaowo -maślanej lekko zmiksowałam. Dziękuję za przepis, z pewnością nie raz z niego skorzystam. Pozdrawiam Ania.