Ten sernik z migdałami przygotowałam na wspólną sesję sernikową do 31. numeru Magazynu Kocioł.
Piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szefler, a sesję ogarniałyśmy jeszcze z Dorotą Domino, Kasią Sieradz oraz Natalią Jakubowską. Koniecznie wpadnijcie do najnowszego numeru po więcej sernikowych inspiracji.

Składniki na spód:
- 1 szklanka migdałów
- 3 łyżki erytrolu
- 2 łyżki miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- ¾ szklanki zmielonego erytrolu
- 3 jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę migdałową:
- 25 g masła
- 2-3 łyżki erytrolu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 50 g płatków migdałowych
Sernik z migdałami – przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Migdały zmiksuj z erytrolem i wymieszaj z masłem. Masą wyłóż spód tortownicy, a tortownicę owiń folią aluminiową, zapobiegnie to wyciekaniu masła. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, następnie wyjmij tortownicę, a temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.
Masa serowa: jajka utrzyj z erytrolem na puch. Ucierając na małych obrotach dodawaj ekstrakt waniliowy, skrobię i po łyżce sera, następnie masę wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 50 minut.
Polewa: masło utrzyj z erytrolem, jajkiem i skrobią. Polej sernik, posyp płatkami migdałowymi i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut. Studź w uchylonym piekarniku, następnie w lodówce.
Zaraz po wystudzeniu przełóż na talerz lub paterę bo sernik z dodatkiem erytrolu lubi mocno podciekać.
Serniki to moje ulubione ciasta, jeśli chcesz zobaczyć inne przepisy wpadnij tutaj.
8 komentarzy
Pani Lauro, przepis idealny na świąteczny stół 🙂
Dziękuję
Dostojny i elegancki wypiek 🙂
Dziękuję
Czy erytrol mozna zastapic ksylitolem?
tak
Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, ze w takiej samej ilości co erytrolu? Chcę zrobić na Święta, a zależy mi żeby był niski IG.
Słodzik najlepiej do smaku.