Lekkie gołąbki z indykiem bez dodatku kaszy i ryżu, samo mięso zawinięte w liście włoskiej kapusty. Idealne w przypadku gdy ktoś unika węglowodanów. Gołąbki można podać z ziemniakami, pieczywem lub osobno ugotowanym ryżem czy kaszą oraz ulubionym sosem.
SKŁADNIKI GOŁĄBKI Z INDYKIEM:
- 1 kg piersi indyczej
- główka kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wykrój z kapusty głąb. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i ocet. Do wrzątku włóż kapustę, po 5 minutach wyjmuj i przestudź.
- Mięso zmiel, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Porcje mięsa zawijaj w liście. Naczynie żaroodporne wyłóż zbędnymi liśćmi, ułóż gołąbki. Wierzch przykryj liśćmi.
- W szklance gorącej wody rozpuść kostkę bulionową, zalej gołąbki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut.