Dzisiaj chciałam zaproponować Wam delikatny i lekki sernik z musem z mango. Możecie go przygotować w dużej tortownicy lub w foremkach do babeczek, jako miniserniczki.
Jeśli kochasz tak jak my serniki, koniecznie zobacz inne moje przepisy na te wspaniałe ciasta.
SKŁADNIKI NA SERNIK Z MUSEM Z MANGO
NA SPÓD:
- 40 dkg ciastek digestive
- 15 dkg masła
- Masło rozpuść. Zmiksuj ciastka i wymieszaj oba składniki.
- Masą wyłóż tortownicę – dół i rant – dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 15 dkg cukru
- 5 dużych lub 6 mniejszych jajek
- 40 dkg musu z mango*
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- Ser utrzyj razem z cukrem.
- Dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając.
- Na koniec dodaj mus z mango oraz budyń.
- Masę wylej na podpieczony spód.
- Piecz 45 minut, studź 3-4 godziny w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki do całkowitego ostudzenia.
* ja wykorzystałam gotowy niesłodzony mus, możesz też zmiksować dojrzałe owoce
3 komentarze
Uwielbiam mango i uwielbiam tego typu serniki. Podbiłaś moje serce.
No cóż trzeba zrobić. 🙂
takiego sernika nie jadłam, wygląda ciekawie:)
Mmm, pyszny musiał być, owocowy i rześki 🙂