GOMASIO ZE ZŁOTYM LNEM

Gomasio to niesamowita przyprawa nazywana również solą sezamową, niezwykle popularna w kuchni japońskiej. Przygotowywana jest z podprażonych niełuskanych nasion sezamu oraz soli morskiej, nieraz wzbogacana jest o suszone wodorosty.

Podpatrzony u Agaty przepis na gomasio z siemieniem lnianym zapisałam jako „pilne do zrobienia”.  Moja wersja jest ze złotym siemieniem, który kilka miesięcy temu zagościł na stale w naszej kuchni. Jest składnikiem naszego domowego chleba, a lekko uprażonym można posypać sałatkę lub surówkę. Prażone złote siemię lniane zmieszane z solą dało nam cudowną, aromatyczną przyprawę. Zrobiłam i od razu zakochaliśmy się w tej rewelacyjnej przyprawie. Dodam tylko, że w koszyczku wielkanocnym święciliśmy zamiast tradycyjnej soli właśnie gomasio.

Do czego używać tej japońskiej przyprawy? Nasza w solniczce stoi na stole, zaczęliśmy jej po prostu używać zamiast soli – na kanapkę z ogórkiem czy pomidorem. Rewelacyjnie też smakuje z jogurtem naturalnym, można nią posypać surówkę warzywną oraz wszędzie tam gdzie nauczyliśmy się stosować zwykłą sól.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki złotego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  1. Siemię lniane wysyp na rozgrzaną suchą patelnię. Praż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Nasionka powinny ładnie się zarumienić, mogą delikatnie strzelać od gorącej patelni.
  2. Nasiona wystudź.
  3. Możesz nasiona zmielić w młynku i wymieszać z grubą solą, a całość przesypać do specjalnego słoiczka z młynkiem. Ja zmieliłam nasiona razem z solą i przesypałam gotową przyprawę do zwykłej solniczki.
Gomasio ze złotym lnem
Gomasio ze złotym lnem
Gomasio ze złotym siemieniem lnianym
Gomasio ze złotym siemieniem lnianym

Zobacz także...

Zostaw komentarz