Żeberka to chyba moja ukochana część świnkowego mięsa. Najbardziej lubię takie cieniutkie kostki, bez poprzerastanego tłuszczu.
Dzisiaj proponuję Wam żeberka z młodą kapustą. Lekko słodkawa, idealnie komponuje się z przyprawionymi czosnkiem żeberkami. Pracy niewiele, więc mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.
Jeśli tak jak my, lubisz wieprzowe żeberka zapraszam również na:
Najlepsze żeberka pieczone z pomysłu Gordona
Pieczone żeberka w marynacie z chilli i syropem z agawy
Żeberka w kiszonej kapuście według Macieja Kuronia
Maczankę, czyli żeberka w sosie po białorusku
oraz Żeberka z Korony, w sosie sojowym, lekko słodkawe, przepyszne.
SKŁADNIKI NA ŻEBERKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1/2 główki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
- Czosnek rozetrzyj z łyżką soli. Dokładnie natrzyj taką mieszaniną mięso, przykryj i odstaw na noc.
- Żeberka wyłóż na dużą patelnię i smaż, początkowo na wolnym ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Jeśli korzystasz z niewielkiej patelni, zrób to na dwie tury.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zarumienionych żeberek, smaż do ładnego zezłocenia. Na koniec oprósz porządnie świeżo mielonym pieprzem.
- Kapustę pokrój, oprósz solą i wymieszaj. Przełóż ją do dużego naczynia żaroodpornego.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Do kapusty dodaj podsmażone żeberka. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 2 godziny. W międzyczasie wymieszaj delikatnie, aby smaki przeszły równomiernie.
- Żeberka z młodą kapustą możesz podać z chlebem, ziemniakami lub ulubioną kaszą.