Tym razem w cyklu Dolnośląscy Blogerzy Kulinarni polecają garść, a nawet powiem dwie garści przepisów z dynią w roli głównej. Ja osobiście uwielbiam ją w każdej postaci. Pieczona, na zupę, na ciasto, na deser, do gulaszu…
Ze swojej strony chciałabym przede wszystkim polecić Wam:
oraz wszystkie zupy dyniowe, ale szczególnie
A tutaj pozostałe przepisy dyniowe od Dolnośląskich Blogerów Kulinarnych:
NA SŁONO:
Klasyczna zupa dyniowa od Gotuj z Kasią
Klasyczna zupa krem z dodatkiem mleczka kokosowego. Smakuje zarówno sama w sobie, jak i z dodatkami, możecie wybierać: delikatny ser pleśniowy, pestki słonecznika lub warzywne chipsy. Przepis znajdziecie tutaj.
Gulasz z klopsikami, dynią i pomidorami od Primi Piatti
Gulasz z klopsikami, dynią, bakłażanem i pomidorami. Idealny do podania z z ryżem, kuskusem lub z grzankami. Jeśli Was zachęciłam klikajcie po przepis.
Gulasz grzybowo-drobiowy z dynią od Gotuj z Kasią
Gulasz grzybowy z dodatkiem dyni i mięsa z ud kurcząt. To pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe, a jeśli szukacie przepisu to klikajcie tu.
Bułeczki dynie na Halloween od Śnieżka gotuje
Dynia gotowana w dashi od Mary Cooking
NA SŁODKO:
Syrop dyniowo-klonowy od Cake Caprice
Markizy kakaowe z kremem dyniowym od Cake Caprice
Kruche kakaowe ciasteczka przełożone kremem na bazie purée dyniowego, masła orzechowego oraz miodu. Nieźle brzmi, a tutaj znajdziecie przepis.
Dyniowa panna cotta od Cupcake Factory
Dyniowa panna cotta z sosem korzennym i kruszonką. Jest wegańska i bezglutenowa, a przepis na ten wspaniały deser znajdziecie tutaj.
Dyniowe latte od Pomysłowe Pieczenie
Dyniowe latte doprawione cynamonem i imbirem… Dosłodzone syropem z agawy. Pachnie, prawda? Przepis znajdziecie tutaj…
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym od Primi Piatti
Proste ucierane ciasto z dynią i serkiem śmietankowym o pięknym pomarańczowym kolorze. Lekko wilgotne i nie za słodkie – brzmi fajnie? To klikajcie po przepis i próbujcie sami je zrobić.
Ciasto dyniowo-kawowe od Śnieżka gotuje
Jesienne, obłędnie pachnące, chrupkie z wierzchu, wilgotne i niesamowicie kremowe w środku. Skusicie się? Przepisu szukajcie tutaj