MUFFINY NA JOGURCIE Z ŻURAWINĄ

Szybkie muffiny na jogurcie

Szybkie, lekkie muffiny na jogurcie – idealne do porannej czy popołudniowej kawy, świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły.

Kwestia przygotowania to dosłownie kilka minut, potem niecałe pół godziny w piekarniku i na stół możecie zaserwować przepyszny i zniewalający smakołyk.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  1. W jednej misce dokładnie wymieszać wszystkie mokre składniki.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki suche, dodać mokre i ponownie dokładnie wymieszać.
  3. Przygotować formę do muffinek, włożyć do niej papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
  4. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz