Szybkie, lekkie muffiny na jogurcie – idealne do porannej czy popołudniowej kawy, świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły.
Kwestia przygotowania to dosłownie kilka minut, potem niecałe pół godziny w piekarniku i na stół możecie zaserwować przepyszny i zniewalający smakołyk.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- W jednej misce dokładnie wymieszać wszystkie mokre składniki.
- W drugiej misce wymieszać składniki suche, dodać mokre i ponownie dokładnie wymieszać.
- Przygotować formę do muffinek, włożyć do niej papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
- Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.