PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ

Piernik marchewkowy

Po dłuższej przerwie związanej z feriami, a potem z problemami dotyczącymi internetu już jestem. Trochę rozleniwiona zimowymi wakacjami, ale mam nadzieję, że powoli wracam do formy. Dziś prosty piernik marchewkowy z dodatkiem gotowej masy makowej, która gdzieś się zabłąkała w spiżarce po ostatnich świętach. Prawdę mówiąc w spiżarce i lodówce niewiele było, ale wyszło całkiem fajne ciacho.

Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.

SKŁADNIKI PIERNIK MARCHEWKOWY:

  • 450 g mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 szkl. oleju
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

DODATKOWO:

  • duża puszka (800-900 g) masy makowej
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchew zetrzeć na tarce na  drobnych oczkach.
  2. Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę i przesiać je.
  3. Jaja ubić z cukrem na puch, dodać marchew i olej oraz przesiane suche składniki, następnie dokładnie wymieszać.
  4. Masę wylać na blaszkę (35×25) wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C, jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić.
  6. Czekoladę (każdą osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej*, udekorować wierzch ciasta, na koniec ostudzić.

*Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady. W tej metodzie nic się nie przypali. Są specjalne garnki do kąpieli wodnej, ale wystarczy dobrać sobie dwa naczynia z naszej kuchni i specjalny garnek nie będzie potrzebny. U mnie świetnie sprawdza się rondelek i miska – chodzi o to, że w jednym naczyniu (rondelku) będzie gotowała się woda, a drugie (miska) będzie w tej wodzie zanurzone. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę mieszamy i gotowe.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

  1. Trochę zmodyfikowałam piernik. Dodałam do ciasta 2 łyżki miodu. Ciasto po przekrojeniu posmarowałam połową przygotowanej masy budyniowej i następnie nałożyłam masę makową i drugą połowę masy budyniowej. Ciasto zaniosłam do pracy i wszyscy się nim zachwycali.

  2. SZUKAŁAM DŁUGO TEGO PRZEPISU ! 😀 ŚWIETNE CIASTO , ROBIŁAM JE NA URODZINY W CZERWCU I WSZYSCY SIĘ NIM ZACHWYCALI ,TERAZ ZROBIE JE PONOWNIE BO NAPRAWDĘ JEST PYSZNE . POLECAM BO NAPRAWĘ WARTO!!

Zostaw komentarz