To kolejny przepis ze wspólnej sesji sernikowej do 31. numeru Magazynu Kocioł. Te cudne zdjęcia są autorstwa Moniki Szefler, a sesję ogarniałyśmy jeszcze z Dorotą Domino (flymetothespoon.com), Kasią Sieradz (gotujzkasia.pl) oraz Natalią Jakubowską (rajpodniebienia.pl). Koniecznie obejrzyjcie serniki w ich wykonaniu – przepisy całkowicie za darmo pobierzecie z Magazynu Kocioł.
Takie serniczki czekoladowe przygotujecie w kilka minut. Nie potrzebujecie piekarnika, wystarczy chłodzenie w lodówce bo to deser bez pieczenia. Ciasteczka owsiane możecie zastąpić innymi, które lubicie lub po prostu macie w spiżarce.
SKŁADNIKI NA SERNICZKI CZEKOLADOWE:
- 150 g ciasteczek owsianych w czekoladzie
- 250 g sera twarogowego z wiaderka
- 200 g jogurtu
- 250 ml śmietanki 30-36%
- 150 g ciemnej czekolady + do dekoracji
- 50 g cukru
- 3 listki żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
- Ciastka pokrusz i przełóż do 6 pucharków.
- Czekoladę podziel na kostki, przełóż do miski, następnie dodaj śmietankę i cukier. Miskę ustaw na rondelku z wrzącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody i mieszając roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Zestaw z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści, następnie lekko przestudź.
- Ser dokładnie wymieszaj z jogurtem, następnie ubijając rózgą wlej czekoladę ze śmietanką.
- Masę przelej do pucharków, ostudź. Przed podaniem udekoruj startą czekoladą.
Inne serniki w moim wykonaniu znajdziesz tutaj.