SERNICZKI CZEKOLADOWE W PUCHARKACH

Serniczki czekoladowe na zimno

To kolejny przepis ze wspólnej sesji sernikowej do 31. numeru Magazynu Kocioł. Te cudne zdjęcia są autorstwa Moniki Szefler, a sesję ogarniałyśmy jeszcze z Dorotą Domino (flymetothespoon.com), Kasią Sieradz (gotujzkasia.pl) oraz Natalią Jakubowską (rajpodniebienia.pl). Koniecznie obejrzyjcie serniki w ich wykonaniu – przepisy całkowicie za darmo pobierzecie z Magazynu Kocioł.

Takie serniczki czekoladowe przygotujecie w kilka minut. Nie potrzebujecie piekarnika, wystarczy chłodzenie w lodówce bo to deser bez pieczenia. Ciasteczka owsiane możecie zastąpić innymi, które lubicie lub po prostu macie w spiżarce.

SKŁADNIKI NA SERNICZKI CZEKOLADOWE:

  • 150 g ciasteczek owsianych w czekoladzie
  • 250 g sera twarogowego z wiaderka
  • 200 g jogurtu
  • 250 ml śmietanki 30-36%
  • 150 g ciemnej czekolady + do dekoracji
  • 50 g cukru
  • 3 listki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciastka pokrusz i przełóż do 6 pucharków.
  2. Czekoladę podziel na kostki, przełóż do miski, następnie dodaj śmietankę i cukier. Miskę ustaw na rondelku z wrzącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody i mieszając roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Zestaw z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści, następnie lekko przestudź.
  3. Ser dokładnie wymieszaj z jogurtem, następnie ubijając rózgą wlej czekoladę ze śmietanką.
  4. Masę przelej do pucharków, ostudź. Przed podaniem udekoruj startą czekoladą.
Serniczki czekoladowe na zimno

Inne serniki w moim wykonaniu znajdziesz tutaj.

Zobacz także...

Zostaw komentarz