Dla mnie połączenie idealne: czekolada i kawa, bez wątpienia te dwa składniki to coś co daje uczucie zaspokojenia, ale też sprawia tyle przyjemności, że warto zgrzeszyć. Taki mus czekoladowo-kawowy to świetna alternatywa dla niedzielnego ciasta, zrobisz go szybko, a z pewnością zachwycisz smakiem całą rodzinę.
SKŁADNIKI MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY:
- 15 dkg gorzkiej czekolady
- 100 ml espresso
- 4 jajka
- 1 szczypta soli, do ubicia piany
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
- 100 ml śmietany 30-36%
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g płatków migdałowych
- 4 łyżki startej czekolady, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuścić w gorącym espresso, następnie kawę połączyć z czekoladą. Lekko przestudzić. Migdały uprażyć na patelni na małym ogniu aby się nie przypaliły, ostudzić.
- Jajka włożyć na sitko, przelać wrzątkiem, ta czynność jest bardzo ważna, ponieważ na skorupkach jajek mogą znajdować się pałeczki salmonelli, a wysoka temperatura je niszczy. Oddzielić białka od żółtek.
- Do masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku i ubijać wszystko mikserem.
- Z białek ubić sztywną pianę, połączyć ją z masą czekoladową, następnie delikatnie wymieszać.
- Masę wyłożyć do 4 pucharków.
- Ubić na sztywno śmietanę pod koniec dodając cukier. Śmietaną udekorować pucharki, całość posypać płatkami migdałowymi i tartą czekoladą.
- Schłodzić i podawać…
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
Z miłą chęcią zamienię kawałek ciasta na taki deser;)
Wygląda obłędnie:)
poezja 🙂
ale pyszny!
Czekolada zawsze i wszędzie :). Ale pycha ten mus ! :).
Pychota. Świetna alternatywa, pięknie podane, na 100% wspaniale smakujące. Aż zazdroszczę 🙂
Brzmi iw wygląda mega zachęcajaco 🙂