Himmel und Erde czyli „Niebo i Ziemia”, a tak po naszemu – kaszanka na obiad z ziemniakami i jabłkami. Nie tak dawno była u mnie kaszanka z jabłkami, a ostatnio przeglądając starą książkę mojej mamy „Kuchnie świata” znalazłam przepis kuchni niemieckiej i wiedziałam, że prędzej czy później ten przepis wykorzystam.
Od dłuższego czasu kupujemy wędliny u młodego człowieka, który robi je razem z dziadkiem, a w niedzielne przedpołudnia sprzedaje na targowisku „Przy Młynie”. Wędliny są naprawdę rewelacyjne (polecam kiełbasę białą surową), a facet ma w sobie to coś, że nawet kiedy mamy zapasy – to on jest w stanie zawsze namówić na jakieś zakupy. Tak właśnie staliśmy się posiadaczami ponad kilograma kaszanki.
SKŁADNIKI – KASZANKA NA OBIAD:
- 1 kg kaszanki
- 50 dkg ziemniaków
- 75 dkg kwaskowych jabłek
- 1 cebula
- 10 dkg wędzonego boczku (w oryginale słonina)
- sól, pieprz, ewentualnie odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki i jabłka obrać i ugotować osobno. Jabłka gotować w jak najmniejszej ilości wody, jeśli są bardzo kwaśne można dodać odrobinę cukru. Ziemniaki odlać i ugnieść, jabłka przetrzeć przez sito. Połączyć i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Boczek drobno pokroić i wysmażyć. Dodać cebulkę, oprószyć lekko solą i usmażyć na lekko złoty kolor.
- Kaszankę podsmażyć ze wszystkich stron w cebulce z boczkiem.
- Kaszankę podać obłożoną puree.W oryginalnym przepisie było więcej ziemniaków, a mniej jabłek. Jednak większa ilość jabłek sprawiła, że puree było lekko kwaskowe i świetnie się komponowało z kaszanką. Mój syn stwierdził, że taki mus mogę robić częściej.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Ekstremalne doznania kulinarne.Ale w tej sytuacji pogodowej bardzo chętnie bym skosztowała.
Baaardzo lubię 😉 I to jest właśnie pomysł na jutrzejszy obiadek 🙂