To jest mieszanka alkoholowa, którą dostałam od osoby pochodzącejz miejscowości Jeszkowice pod Wrocławiem. Dostałam przepis, zrobiłam – było przepyszne. Kukułka najlepiej smakuje bardzo mocno schłodzona.
SKŁADNIKI – KUKUŁKA :
- 1/2 litra spirytusu
- 2 piwa Karmi (każde oprócz malinowego)
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Karmi zagotować z cukrami (trzeba uważać, żeby nie wykipiało), dokładnie rozmieszać aby cukier się rozpuścił.
- Wystudzić wymieszać ze spirytusem, rozlać do butelek.
4 komentarze
I znam ten trunek w wersji z porterem zamiast karmi. Domyślam się, że moja wersja może być lepsza.
możliwe, ja próbowałam tylko z klasycznym i kawowym karmi
w/g tego przepsiu wódeczkę robiła moja mama w latach sześćdziesiątych, o ile pamiętam był wtedy dość popularny
pewnie tak – ten przepis dostałam od mamy mojej znajomej