Serdecznie zapraszam na pyszne bułki pszenno-orkiszowe. Ciasto zagniecione ok. 22, ok. 8 wyjęte z lodówki, do pieca powędrowały ok. 10. Nie do piekarnika, a do pieca – prawdziwego pieca do wypieku chleba. Robiliśmy dzisiaj próbny wypiek u kolegi Radka, który jest twórcą owego pieca. Bułki z pieca są obłędne, dlatego obiecuję, że o piecu postaram się Wam napisać więcej już niedługo, dzisiaj tylko bułeczki.
Przepis na te bułki krąży po internecie, ale chyba jako pierwsza przedstawiła go Krystyna na forum cincin. W różnych modyfikowanych wersjach można spotkać takie nocne bułeczki na wielu blogach czy forach internetowych.
SKŁADNIKI NA BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka oleju do nałuszczenia miski
- 5 dkg świeżych drożdży
* w oryginale jest 1 łyżeczka, ale to zdecydowanie było za mało
ETAP I (wieczór)
- Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, dwie łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mleka, następnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąki, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn, następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
- Na koniec przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić do lodówki.
ETAP II (rano)
- Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić, a następnie podzielić na równe części – powinno wyjść z takiej porcji 8-10 bułeczek.
- Uformować ulubiony kształt podsypując mąką i odstawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 220 stopni C ok. 20 minut. Nasze w piecu piekły się tyle samo.
Zobacz inne przepisy na pyszne domowe bułeczki.
Jeden komentarz
Ładne sztuki:)