NOCNE BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE

Nocne bułki pszenno-orkiszowe

Serdecznie zapraszam na pyszne bułki pszenno-orkiszowe. Ciasto zagniecione ok. 22, ok. 8 wyjęte z lodówki, do pieca powędrowały ok. 10. Nie do piekarnika, a do pieca – prawdziwego pieca do wypieku chleba. Robiliśmy dzisiaj próbny wypiek u kolegi Radka, który jest twórcą owego pieca. Bułki z pieca są obłędne, dlatego obiecuję, że o piecu postaram się Wam napisać więcej już niedługo, dzisiaj tylko bułeczki.

Przepis na te bułki krąży po internecie, ale chyba jako pierwsza przedstawiła go Krystyna na forum cincin. W różnych modyfikowanych wersjach można spotkać takie nocne bułeczki na wielu blogach czy forach internetowych.

SKŁADNIKI NA BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka oleju do nałuszczenia miski
  • 5 dkg świeżych drożdży

* w oryginale jest 1 łyżeczka, ale to zdecydowanie było za mało

ETAP I (wieczór)

  1. Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, dwie łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mleka, następnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąki, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn, następnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  3. Na koniec przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić do lodówki.

ETAP II (rano)

  1. Kolejnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić, a następnie podzielić na równe części – powinno wyjść z takiej porcji 8-10 bułeczek.
  2. Uformować ulubiony kształt podsypując mąką i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Piec w temperaturze 220 stopni C ok. 20 minut. Nasze w piecu piekły się tyle samo.

Zobacz inne przepisy na pyszne domowe bułeczki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz