BAJGLE PEŁNOZIARNISTE

Bajgle pełnoziarniste

Przepis na bajgle mam w swoim czarodziejskim segregatorze wpięty od wielu, wielu lat – pochodzi on ze starego numeru Claudii. Zawsze miałam ochotę na wypróbowanie go, aż w końcu kiedy się zdecydowałam musiałam przepis nieco przerobić. W oryginalnym przepisie jest zwykła mąka pszenna – ja zrobiłam je z pszennej mąki z pełnego przemiału. Debiutanckie bajgle pełnoziarniste nie mogły pozostać bez doborowego towarzystwa jakim były już ostatnie łyżeczki przepysznych powideł śliwkowych, oczywiście bez dodatku cukru od mojej cioci Ewy. Tutaj zrobię jej malutką reklamę – ciocia jest malarką- oto jej blog Malowany Świat.

SKŁADNIKI NA BAJGLE PEŁNOZIARNISTE:

  • 7 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kg mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko lub żółtko, do posmarowania
  • do posypania: gruba sól, sezam, mak, słonecznik, pestki dyni

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże wymieszać z cukrem, gdy się połączą dodać mąkę, mleko i sól, następnie zagnieść elastyczne ciasto i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce aby urosło i podwoiło swa objętość.
  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Wycinać pierścienie – wielkość i ilość zależna będzie od tego co mamy pod ręką do wykrawania. Wykrojone krążki odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Aby łatwiej było przekładać wyrośnięte bajgle, warto każdego ułożyć na dociętym kawałku papieru do pieczenia.
  3. Zagotować 3 l wody w szerokim garnku. Na wrzątek delikatnie kłaść bajgle i obgotować je po dwie minuty z każdej strony, następnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i dokładnie osączyć korzystając z ręcznika papierowego.
  4. Osuszone bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem lub żółtkiem i posypać ziarnami. Na koniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

  1. Fruktozy nie polecam do słodzenia czegokolwiek. Nie jest ona potrzebna naszym organizmom. W dodatku "przykleja" się do cząsteczek białka i takiego białka organizm już nie spożytkuje. Jest to szczególnie szkodliwe w przypadku podawania fruktozy dzieciom.

  2. Dzień dobry bardzo lubię takie stare przepisy a czy mogę od pani dostać przepis orginalny na te pyszne bajgle ? Będę bardzo wdzięczna Miłego dnia

Zostaw komentarz