Pieczona łopatka wieprzowa i kolejna propozycja na zamiennik sklepowej wędliny. Niezbyt skomplikowana w wykonaniu – wystarczy 2-3 dni marynowania i można mięso wrzucić do pieczenia. Zamiast łopatki możesz wykorzystać szynkę wieprzową lub kawałek karkówki
Mięso wyszło wyjątkowo delikatne i prawdę mówiąc połowa upieczonego i wystudzonego kawałka poszła na samo próbowanie…
PIECZONA ŁOPATKA – SKŁADNIKI:
- jednolity kawałek łopatki wieprzowej (ok. 1-1,5 kg)*
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
*można zastąpić szynką lub karkówką
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obrać, następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Listki laurowe pokruszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
- Mięso ułożyć w szklanym naczyniu (miska, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek) i zalać marynatą. Najlepiej aby naczynie było niewiele większe od kawałka mięsa, tak aby całość była przykryta zalewą.
- Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 48 godzin (najlepiej jeśli to będzie 72 godziny).
- Każdego dnia rano i wieczorem obrócić mięso.
- Przed pieczeniem wyjąć mięso z marynaty, następnie lekko odsączyć z marynaty.
- Piec w rękawie, naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
jednolity kawałek łopatki wieprzowej – może być szynka, Przepraszam ale jakie zwierze ma łopatkę koło zadu????