Ta papryka zapiekana, to zdecydowanie smak tegorocznego lata oraz jesieni. Pokochaliśmy się bardzo. Najczęściej jemy ją samodzielnie. Dla osób o większym głodzie – proponuję dodatki. Świetnie smakuje z dodatkiem domowego pieczywa, kaszy bulgur czy podpieczonych chlebków pita. Można pod koniec zapiekania wbić do papryki jajka, żeby przygotować coś na wzór szakszuki. Przed podaniem można też posypać ją pokruszonym serem bałkańskim – wtedy należy dodać nieco mniej soli.
SKŁADNIKI – PAPRYKA ZAPIEKANA:
- 5-6 żółtej podłużnej papryki, tzw. stożkowej
- 3-4 pomidory
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub zmiksowanych świeżych pomidorów
- 5-6 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
- Paprykę umyj i osusz. Poodcinaj ogonki, ale nie usuwaj gniazd nasiennych. Każdą paprykę lekko natnij, a przez otwór do środka wsyp po 2 szczypty soli. Odstaw na 15 minut.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Z gałązek tymianku poodrywaj listki.
- Pomidory ponacinaj, zanurz na 20 s we wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową, od razu włóż do lodowatej wody. Zdejmij skórki, następnie pokrój w dużą kostkę.
- Na dużej patelni lub naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę. Włóż papryki i obsmaż je ze wszystkich stron. Dodaj czosnek i tymianek, smaż chwilę na małym ogniu, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do wstawienia do piekarnika, dodaj pokrojone pomidory i passatę. Jeśli nie, przełóż paprykę do naczynia do zapiekania. Przykryj danie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut, następnie zdejmij przykrywkę, dopraw solą i wymieszaj. Piecz jeszcze 10-15 minut.