KNEDLE ZE ŚLIWKAMI CZYLI OKRUGLICE

Knedle są powszechne w kuchniach Niemiec, Czech, Austrii ale w każdym z sąsiednich krajów są także obecne. Są też obecne w kuchniach krajów bałkańskich. Przepis na knedle ze śliwkami już u mnie był. Teraz postanowiłam poszukać czegoś innego i na jednej z chorwackich stron wyszperałam przepis na okruglice sa šljivama, czyli po prostu knedle ze śliwkami. Tym razem ciasto na bazie białego sera i kaszy manny.

Trochę obawiałam się, że twaróg i śliwki mogą być za kwaśne – nic bardziej błędnego. Ciasto wyszło bardzo delikatne, a słodka okrasa idealnie komponowała się z całością. Autorka przepisu proponuje podawać knedle na ciepło z lodami waniliowymi, ja podałam je tylko z tą cudowną orzechową okrasą.

SKŁADNIKI KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:

  • 500 g białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 100 g kaszy manny
  • szczypta soli
  • 600 g śliwek
  • kasza manna do podsypania
  • łyżka masła i sól do gotowania

SKŁADNIKI NA OKRASĘ: 

  • 80 g bułki tartej
  • 150 g cukru (ja dałam brązowy)
  • 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 100 g masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser, jaja, masło i sól wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i szybko wyrobić ciasto.
  2. Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
  3. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę, następnie ciasto zlepić i delikatnie uformować kulkę.
  4. Ja zrobiłam z podwójnej porcji ciasta, śliwek trochę zostało, w sumie wyszło 25 sztuk.
  5. Knedle wkładać do osolonego wrzątku z dodatkiem masła i gotować na małym ogniu (woda powinna tylko pyrkać) przez 10-12 minut, na koniec wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na talerze
  6. Na patelni podsmażyć masło, bułkę tartą, cukier oraz orzechy włoskie, następnie polać ugotowane knedle.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz