Knedle są powszechne w kuchniach Niemiec, Czech, Austrii ale w każdym z sąsiednich krajów są także obecne. Są też obecne w kuchniach krajów bałkańskich. Przepis na knedle ze śliwkami już u mnie był. Teraz postanowiłam poszukać czegoś innego i na jednej z chorwackich stron wyszperałam przepis na okruglice sa šljivama, czyli po prostu knedle ze śliwkami. Tym razem ciasto na bazie białego sera i kaszy manny.
Trochę obawiałam się, że twaróg i śliwki mogą być za kwaśne – nic bardziej błędnego. Ciasto wyszło bardzo delikatne, a słodka okrasa idealnie komponowała się z całością. Autorka przepisu proponuje podawać knedle na ciepło z lodami waniliowymi, ja podałam je tylko z tą cudowną orzechową okrasą.
SKŁADNIKI KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:
- 500 g białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 100 g kaszy manny
- szczypta soli
- 600 g śliwek
- kasza manna do podsypania
- łyżka masła i sól do gotowania
SKŁADNIKI NA OKRASĘ:
- 80 g bułki tartej
- 150 g cukru (ja dałam brązowy)
- 100 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE:
- Ser, jaja, masło i sól wymieszać, następnie dodać kaszę mannę i szybko wyrobić ciasto.
- Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
- Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę, następnie ciasto zlepić i delikatnie uformować kulkę.
- Ja zrobiłam z podwójnej porcji ciasta, śliwek trochę zostało, w sumie wyszło 25 sztuk.
- Knedle wkładać do osolonego wrzątku z dodatkiem masła i gotować na małym ogniu (woda powinna tylko pyrkać) przez 10-12 minut, na koniec wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na talerze
- Na patelni podsmażyć masło, bułkę tartą, cukier oraz orzechy włoskie, następnie polać ugotowane knedle.
4 komentarze
Zawsze chciałam spróbować knedli 🙂
Nigdy nie jadłam:)
Muszą być pyszne, nie:)??
Powiem tak: Są boskie…
UWIELBIAM KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I BARDZO CZĘSTO ROBIĘ JESIENIĄ :)))) POZDRAWIAM SERDECZNIE :))