Przedstawiam Wam pęczotto z soczewicą. O tym daniu już kiedyś wspominałam – mieliśmy je okazję przygotowywać na warsztatach podczas Weekendu ze Smakiem. Zauroczyło mnie nie tylko smakiem ale i wyglądem. Dwa rodzaje soczewicy oraz kasza pęczak – świetne trio z cudownie komponującymi się kolorami.
Pęczotto możesz podać z dowolnym mięsem czy rybą lub jako samodzielne danie.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki czerwonej drobnej soczewicy
- 1/2 szklanki brązowej drobnej soczewicy
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1-2 ulubione kostki bulionowe Winiary lub pół litra bulionu
- 2 łyżki oleju
- Obie soczewice gotuj w osobnych rondelkach, pozwoli to zachować każdy z kolorów. Soczewicę opłucz, zalej je niewielką ilością wody i ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp kaszę i smaż ją chwilę, cały czas mieszając.
- Kostkę bulionową rozpuść w wodzie, bulionem zalej kaszę i dokładnie wymieszaj. Pęczak gotuj do miękkości, uzupełniając wodę.
- Pod koniec dodaj obie soczewice i chwilę gotuj razem, cały czas mieszając i w miarę potrzeby podlewając wodą.