CIASTO KUKURYDZIANE – MAŁAJ

Małaj

Małaj – drożdżowe ciasto kukurydziane, jeden ze sztandarowych przepisów kuchni bukowińskiej. Jest to prosty do wykonania i stosunkowo tani placek na bazie mąki pszennej i drobnej kaszy lub mąki kukurydzianej. Bardzo syte ciasto, które najchętniej spożywano świeżo upieczone, takie „wczorajsze” podawano ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. W przeciwieństwie do bardziej wykwintnych ciast takich jak strudle, miodowniki czy orzechowce, małaj był pieczony bez specjalnej okazji, po prostu „przy sobocie”.

Przepis pochodzi z książki „Bukowina ocalona od zapomnienia” wydanej przez Fundację „Bratnia Pomoc” w Lubaniu. Rozdział o kuchni bukowińskiej w tej książce jest autorstwa pani Cecylii Kazimierczak, której dziękuję za pomoc, a przepis przygotowałam w ramach nowego projektu – chciałabym Was zaprosić do lektury Kotła, czyli Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego. Jestem jednym ze współautorów tego raczkującego dopiero projektu stworzonego przez grupę dolnośląskich blogerów.

Pierwszy numer za nami – 7 września przedstawiliśmy go publiczności – tutaj znajdziecie link do naszego Magazynu. Choć jeszcze wiele pracy przed nami to chyba wszyscy możemy uznać ten pierwszy kroczek jako niezwykle udany. W numerze znajdziecie artykuł z serii o kuchni przesiedleńców – na pierwszy ogień poszła kuchnia bukowińska i dzisiaj przedstawiam Wam przepis właśnie z tej kuchni, który znalazł się w magazynie.

SKŁADNIKI NA CIASTO KUKURYDZIANE:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g drobnej kaszy kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru pudru.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch, następnie nadal ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
  3. Dodaj mąkę, kaszę kukurydzianą oraz drożdże z cukrem.
  4. Ubij pianę z białek i dodaj ją to masy. Wymieszaj delikatnie, ale na tyle starannie, aby składniki połączyły się.
  5. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz około 1 godziny.
  6. Na koniec na powierzchni upieczonego ciasta, rozsmaruj śmietanę i pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Ciasto kukurydziane – małaj
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz