Chleb żytni z zaparką, czyli mąką zaprawioną gorącą wodą. Przyjemny kwaskowy smak i delikatnie chrupiąca skórka skuszą Was mam nadzieję…
Taki chleb na żytnim zakwasie z zaparką już kilkukrotnie gościł na naszym stole, ale zawsze znikał za nim zabrałam się za jego sfotografowanie, na szczęście tym razem się udało.
ZAPARKA:
- 240 g gorącej wody
- 60 g mąki żytniej typ 2000
- Mąkę zalej wodą o temperaturze o temperaturze około 90 stopni, następnie dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-14 godzin.
ZACZYN:
- 40 g aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g wody
- 80 g mąki żytniej typ 2000
- Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-14 godzin w ciepłe miejsce.
SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI Z ZAPARKĄ:
- 300 g zaparki
- 200 g zaczynu
- 100 g ciepłej wody
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 8 g soli
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej wykorzystując drewnianą łyżkę lub robot z końcówką w kształcie haka, następnie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto przełóż do formy, przykryj lekko naoliwioną folią. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania.
- Pierwsze 15 minut piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C, potem zmniejsz do 200 stopni C i piecz kolejne 40 minut.
- Chleb po ostudzeniu należy zawinąć w naoliwiony pergamin – tym razem o tym zapomniałam. Za krojenie zabieramy się następnego dnia.
2 komentarze
Witam to jest mój ulubiony chlebek czy może pani napisać jak trzeba go piec bo w tekście jest pomyłka ? Dziękuje i pozdrawiam
Witam…
Już poprawione 🙂