PIERNIK Z MAKIEM

Piernik z makiem

Piernik w dzieciństwie nie należał do moich ulubionych ciast, pewnie przez mocny, korzenny smak i aromat. Jednak właśnie te aromaty zawsze i niezmiennie tak bardzo kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia.  Więc w tym okresie nie może zabraknąć w naszym domu tego ciemnego, pachnącego imbirem, goździkami i cynamonem ciasta. Ten przepis wybrałam, bo w jego składzie jest jeszcze jeden nieodzowny produkt wigilijnego stołu – mak.

Przepis na piernik z makiem pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej. Jest niezbyt skomplikowany a moim domownikom bardzo posmakował. Syn stwierdził, że jest jakiś inny niż normalne pierniki…

SKŁADNIKI NA PIERNIK Z MAKIEM:

  • 1 szklanka miodu
  • 18 dkg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zrumienić miód z 6 dkg cukru, kiedy cukier się rozpuści wlać wodę i odstawić do wystudzenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do przesianej mąki dodać miód z cukrem i wszystkie suche składniki oraz żółtka i pianę z białek. Wyrabiać robotem, aż masa będzie gładka.
  5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem keksówki (można też wykorzystać foremkę silikonową). Ja piekłam w foremce w kształcie wianka.
  6. Odstawić na kilka godzin, mój stał w chłodnym miejscu całą noc. Warto blaszkę przykryć folią spożywczą, aby zbytnio nie wysechł.
  7. Posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka (około 50 minut).
  8. Po wystudzeniu można polać lukrem lub polewą czekoladową.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz