ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Łosoś w cieście francuskim

Pieczony łosoś w cieście francuskim, z dodatkiem włoskiej kapusty, z delikatną pianką na bazie jajek i śmietany to wykwintne, cudne danie. Ten przepis kilka lat temu dostałam od mojej koleżanki Gosi. Przerażał mnie wtedy trudnością wykonania – wydawał się nie do ogarnięcia. Jednak przełamała się i już w trakcie samego przygotowania okazał się całkiem prosty. Od tamtego czasu jest to stałe wigilijne danie w naszej rodzinie. Wśród naszych znajomych oraz dalszej rodziny rozprzestrzenił się i wiem i kilkunastu domach gdzie na stałe zagościł.

Efektem prac jest przepyszna ryba podana w niebanalny, powiem w wykwintny sposób.

Jeśli lubisz łososia, przebrnij przez ten przepis, odważ się go zrobić – tym daniem zadowolisz każdego…

SKŁADNIKI – ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg fileta z łososia bez skóry
  • 2 białka jaja
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka dużych liści kapusty włoskiej
  • 2 małe lub 1 duży pęczek koperku
  • sól, pieprz (pieprz cytrynowy jest najlepszy)

RYBA:

  1. Filety łososia ułóż na desce, dotnij tak, aby powstały dwa kawałki wielkości keksówki. Ścinki ryby odłóż – z nich przygotujesz piankę. Filety oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i odstaw do lodówki.

PIANKA:

  1. Odłożone ścinki łososia drobno posiekaj.
  2. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją ze śmietaną i pokrojonym koperkiem, a na koniec dodaj posiekaną rybą. Masę dopraw solą i pieprzem.
  3. Wstaw do zamrażarki na około 30 minut, a w połowie czasu masę dokładnie wymieszaj.

KAPUSTA:

  1. Liście opłucz i zblanszuj we wrzątku, ostudź, a następnie bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Poodcinaj zgrubienia.

ZŁOŻENIE:

  1. Ciasto rozwiń i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby na zewnątrz został odpowiedni zapas.
  2. Na cieście ułóż liście kapusty – też z zapasem.
  3. Ułóż pierwszy płat ryby, a na wierzchu rozsmaruj połowę masy rybno – jajecznej, wyłóż drugi płat ryby i rozsmaruj resztę masy.
  4. Owiń rybę kapustą i ciastem, następnie ciasto sklej na górze.
  5. Piecz 35-45 minut, do uzyskania złotego koloru w piekarniku rozgrzanym do ok. 200°C. Po upieczeniu wyciągnij na kratkę.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Super przepis! Chcialabym tylko zapytac, czy ryba musi byc podawana na cieplo, czy na zimno tez dobrze smakuje?

Zostaw komentarz