To ciasto z porzeczkami powstało podczas zagospodarowania dużej ilości żółtek po pieczeniu tortów bezowych. Gdzieś w starych przepisach zapisany miałam ten oto ucieraniec. Ze starej gazety w wersji z margaryną, wystarczyło ją zamienić masłem…
Przepis jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania, a ciasto pyszne.
SKŁADNIKI:
(na foremkę ok. 25 x 30 cm)
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja + 4 żółtka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml + 75 ml mleka
- 1/2 kg porzeczek lub innych miękkich owoców (w sezonie świeże, poza sezonem mogą być mrożone)
- cukier puder do podania
- Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania dodawaj po trochę cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i jajka.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy razem z 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Odłóż około 200 ml masy, a resztę wyłóż na blaszkę. Porozkładaj równomiernie owoce.
- Do odłożonej masy dodaj 75 ml mleka i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto.
- Piecz w temperaturze 180ºC około 50 minut do suchego patyczka.
- Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem.