MUFFINY JOGURTOWE Z MALINAMI

Proste muffiny jogurtowe z malinami

Dzisiaj prosty przepis na muffiny jogurtowe z malinami. Delikatne, ekspresowe do przygotowania więc świetnie sprawdzą się jeśli potrzebujesz na szybko przygotować coś słodkiego. Amerykańskie pochodzenie to gwarancja prostoty: odważ, wymieszaj i upiecz.

Przepisy na muffiny standardowo przygotowywane są na 12 sztuk. Podana porcja wraz z dodatkiem malin wystarcza więc na nieco więcej, ja piekę więc dodatkowo 2-3 sztuki w foremkach ceramicznych.

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka malin (w sezonie świeże, poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone)
  1. Odmierz wszystkie składniki do dwóch misek – osobno suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól), osobno mokre (olej, jogurt oraz jaja). Wymieszaj.
  2. Połącz zawartości obu misek i wymieszaj robotem. Nie ucieraj zbyt długo.
  3. Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
  4. Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotkami.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 25-30 minut do suchego patyczka.
  6. Ostudź na kratce. Przed podaniem muffinki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Muffiny jogurtowe z malinami
Muffiny jogurtowe z malinami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Wypróbowane! Polecam zwłaszcza wspólne pieczenie z dziećmi – dobre rozwiązanie na długie, nudne, jesienne wieczory. Prostota przepisu sprawia, że już z 4-5-latkiem damy radę. A w lato można też spróbować z mieszanką np: maliny z jagodami. Albo wersję jeżynową (tylko te pestki…)

  2. Wyszly super ale zamiast naturalnego dodalam jogurt truskawkowy bo taki tylko mialam. Przepis do zapamietania na 5+

Zostaw komentarz