Dzisiaj prosty przepis na muffiny jogurtowe z malinami. Delikatne, ekspresowe do przygotowania więc świetnie sprawdzą się jeśli potrzebujesz na szybko przygotować coś słodkiego. Amerykańskie pochodzenie to gwarancja prostoty: odważ, wymieszaj i upiecz.
Przepisy na muffiny standardowo przygotowywane są na 12 sztuk. Podana porcja wraz z dodatkiem malin wystarcza więc na nieco więcej, ja piekę więc dodatkowo 2-3 sztuki w foremkach ceramicznych.
SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki pszennej
- 12 dkg cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka malin (w sezonie świeże, poza sezonem świetnie sprawdzą się mrożone)
- Odmierz wszystkie składniki do dwóch misek – osobno suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól), osobno mokre (olej, jogurt oraz jaja). Wymieszaj.
- Połącz zawartości obu misek i wymieszaj robotem. Nie ucieraj zbyt długo.
- Dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek wyłożonych papilotkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz 25-30 minut do suchego patyczka.
- Ostudź na kratce. Przed podaniem muffinki możesz oprószyć cukrem pudrem.
7 komentarzy
Miałam okazję spróbować 😉 Są przepyszne!
Wypróbowane! Polecam zwłaszcza wspólne pieczenie z dziećmi – dobre rozwiązanie na długie, nudne, jesienne wieczory. Prostota przepisu sprawia, że już z 4-5-latkiem damy radę. A w lato można też spróbować z mieszanką np: maliny z jagodami. Albo wersję jeżynową (tylko te pestki…)
Wyszly super ale zamiast naturalnego dodalam jogurt truskawkowy bo taki tylko mialam. Przepis do zapamietania na 5+
miło 🙂
Właśnie są w piekarniku już pachnie cały dom szybko się robi i pewnie będą pyszna
Właśnie wyjechały do pieca 🙂