Takie kiełbaski w sosie porzeczkowo-musztardowym przygotowywałam do dwunastego numeru Magazynu Kocioł, do działu z przepisami porzeczkowymi. Przepis gdzieś zapodział się i dopiero teraz Wam go prezentuję.
Polecam z całego serca, bo naprawdę świetnie smakuje, a przy prostocie wykonania zasługuje zdecydowanie na wyróżnienie. Ważne, aby wykorzystać gatunkowo dobrą konfiturę, najlepiej domową.
SKŁADNIKI:
- 500 g cienkich kiełbasek
- 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
- 3 czubate łyżki musztardy francuskiej
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Kiełbaski wyłóż na niewielką blaszkę lub do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszaj konfiturę z musztardą i wyłóż na kiełbaski.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz przez 20‒25 minut. Podaj gorące.
Jeden komentarz
Wypróbowane choć przez długi czas miałem obawy co do tego bądź co bądź oryginalnego połączenia. Ale smakuje bardzo ciekawie, trochę bardziej kwaskowato od żurawiny.