SAŁATKA GYROS ZE SMAŻONYM KURCZAKIEM

Sałatka gyros

Sałatka gyros to kulinarne odkrycie mojej młodości, bez wątpienia to jedna z najlepszych sałatek z okresu PRL. To proste danie rewelacyjne nadaje się na każdą imprezę w okresie letnim i zimowym. Jadałam różne „gyrosy”, w różny sposób modyfikowane – ten jak dla mnie jest idealny pod każdym względem. Jest kilka przepisów, których nie staram się nawet minimalnie zmieniać, ten jest właśnie jednym z takich.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a jeśli szukasz innych sałatek – zobacz tutaj.

 SKŁADNIKI – SAŁATKA GYROS:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 średniej wielkości słoik ogórków konserwowych
  •  2-3 cebule
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • ok. 3/4 szklanki keczupu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól

SOS CZOSNKOWY:

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi osuszamy i kroimy na paski szerokości ok. 1-1,5 cm, następnie zalewamy marynatą przygotowaną z oleju i przyprawy gyros – odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Usmażyć piersi (nie za długo, aby nie mięso nie było zbyt suche), wystudzić, wyłożyć na dno dużego naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę, na piersi wyłożyć najpierw cebulę potem warstwę ogórków, całość równomiernie polać ketchupem.
  4. Kapustę pokroić w paski i rozłożyć równomiernie, następnie schłodzić minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  5. Wszystkie składniki na sos czosnkowy zmiksować, polać sałatkę tuż przed podaniem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz