SERNIK Z CZEKOLADĄ NA KRUCHYM SPODZIE

Ten sernik z czekoladą to całkowicie nowy przepis w naszym domu. Zrobiłam go na święta – wszyscy byli zachwyceni, zarówno smakiem jak i wyglądem. Jeśli chodzi o spód wykorzystany w cieście –  to rewelacja. Uważam, że było to odkrycie roku – na pewno do wykorzystania w innych ciastach. Ten sernik był robiony przez nas kilkukrotnie i zdecydowanie wśród rodziny i znajomych mamy wielu fanów tego pysznego ciasta.

Według tego przepisu można zrobić sernik ala cielaczek, z białej i gorzkiej czekolady. Przygotowując masę trzeba ją podzielić na dwie części i do jednej dodać roztopioną i wystudzoną białą czekoladę, do drugiej gorzką. Następnie masę wyłożyć małymi kupkami, tak aby stworzyły „łaciatą krówkę”.

SKŁADNIKI NA SERNIK Z CZEKOLADĄ;

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1 żółtko
  1. Składniki ciasta porządnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  2. Spod i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczeni, następnie na spód i boki wyłożyć ciasto – powinien być uformowany rant.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec około 25 minut.

MASA:

  • 1 kg twarogu w wiaderku, ja preferuję Mój Ulubiony
  • 200 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 400 g czekolady (może być pół na pół gorzka i mleczna)
  • 5 jaj
  1. Ser utrzeć z cukrami, pod koniec stopniowo dodając mleko oraz jajka. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dodać do sera. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
  2. Piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Sernik z czekoladą

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz