Ten sernik z czekoladą to całkowicie nowy przepis w naszym domu. Zrobiłam go na święta – wszyscy byli zachwyceni, zarówno smakiem jak i wyglądem. Jeśli chodzi o spód wykorzystany w cieście – to rewelacja. Uważam, że było to odkrycie roku – na pewno do wykorzystania w innych ciastach. Ten sernik był robiony przez nas kilkukrotnie i zdecydowanie wśród rodziny i znajomych mamy wielu fanów tego pysznego ciasta.
Według tego przepisu można zrobić sernik ala cielaczek, z białej i gorzkiej czekolady. Przygotowując masę trzeba ją podzielić na dwie części i do jednej dodać roztopioną i wystudzoną białą czekoladę, do drugiej gorzką. Następnie masę wyłożyć małymi kupkami, tak aby stworzyły „łaciatą krówkę”.
SKŁADNIKI NA SERNIK Z CZEKOLADĄ;
CIASTO:
- 250 g mąki
- 200 g schłodzonego masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 1 żółtko
- Składniki ciasta porządnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
- Spod i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczeni, następnie na spód i boki wyłożyć ciasto – powinien być uformowany rant.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec około 25 minut.
MASA:
- 1 kg twarogu w wiaderku, ja preferuję Mój Ulubiony
- 200 g drobnego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 400 g czekolady (może być pół na pół gorzka i mleczna)
- 5 jaj
- Ser utrzeć z cukrami, pod koniec stopniowo dodając mleko oraz jajka. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, dodać do sera. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
- Piec przez 50 – 60 minut. Studzić w piekarniku, następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.