Takie śledzie po myśliwsku jedliśmy na ostatnim spotkaniu wigilijnym redakcji Magazynu Kocioł. Przygotowała je Natalia, a przepis znajdziecie na jej blogu Raj Podniebienia. Nie zmieniłam w nim kompletnie nic, bo są idealne. Świadczyć o tym może prośba mojej córki o przygotowanie ich na kolację wigilijną. Dodam tylko, że córka za rybami nie przepada, ale po zjedzeniu resztek z naszego spotkania uznała je za rewelacyjne.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE PO MYŚLIWSKU:
- 500 g śledzi solonych (matiasów)
-
1 szklanka suszonych grzybów
-
2 szklanki wody
-
2 liście laurowe
-
1 cebula
-
1/2 szklanki oleju rzepakowego
-
3 łyżki przecieru pomidorowego
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 3 cebule
PRZYGOTOWANIE:
I DZIEŃ – MARYNATA
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Włóż do garnka lub większego rondelka.
- Do cebuli dodaj pozostałe składniki marynaty, zagotuj i odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Śledzie umieść w dużym słoju, zalej marynatą i odstaw na całą dobę do lodówki.
II DZIEŃ
- Wyciągnij śledzie oraz mniej więcej połowę cebuli z zalewy. Reszta cebuli jest do wyrzucenia lub wykorzystania w dowolnej sałatce śledziowej. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- Grzyby zalej wodą i gotuj 30 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i pokrój w cienkie plasterki.
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, oprósz ją delikatnie solą i zeszklij. Dodaj grzyby, listki laurowe i smaż na wolnym ogniu kilka minut. Podlewaj wodą z gotowania grzybów redukując do połowy płyn.
- Dodaj przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz olej. Wymieszaj i ostudź.
- Śledzie wymieszaj z sosem grzybowo-pomidorowym, dodaj cebulę z marynaty. Odstaw do schłodzenia. W słoiku mogą postać do tygodnia.
![Śledzie po myśliwsku Śledzie po myśliwsku](https://i0.wp.com/www.cafebabilon.pl/wp-content/uploads/2017/12/Najlepsze-%C5%9Bledzie-po-my%C5%9Bliwsku.jpg?resize=413%2C640)