Rybę kocham pod każdą postacią, jeśli Wy również, to taki łosoś pieczony przypadnie Wam do gustu. Świeże zioła, parmezan domowa tarta bułka…
Pomysł na przepis podpatrzyłam tutaj.
SKŁADNIKI:
- 1 płat łososia ze skórą
- 1/4 szklanki tartej bułki (ja użyłam domowej z pełnoziarnistego pieczywa)
- 80-100 g startego parmezanu
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki miękkiego masła
- sól, pieprz
PPRZYGOTOWANIE:
- Płat łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rybę delikatnie oprósz solą.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Przygotuj „panierkę”. Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i świeżymi ziołami. Dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Panierkę wyłóż równomiernie na rybę.
- Blaszkę wstaw do piekarnika na około 12 minut. Pod koniec włącz termoobieg, aby lekko zarumienić skorupkę na rybie. Uważaj, aby nie przypalić.
- Łosoś pieczony najlepiej smakuje na ciepło.
Jeden komentarz
wspaniale aromatyczny 🙂