SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z ROZMARYNEM

Szynka pieczona w rozmarynowej marynacie

Dzisiaj w ramach współpracy z marką Winiary przedstawię Wam nowy produkt Pomysł na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach. Pokażę też jak wykorzystując go w prosty sposób, bez brudzenia rąk zamarynować szynkę do upieczenia. Szynka pieczona w rękawie, z wykorzystaniem gotowej przyprawy, więc prosto i niezwykle czysto.

Po upieczeniu ciepłą szynkę możecie podać z dowolnym sosem jako danie obiadowe. Jednak dla mnie to idealna wędlina domowa, która zastąpi każdą kupną kiełbasę czy „szynkę sklepową”. Takie mięsko możecie pokroić w grubsze plastry i podać jako przystawkę na imprezę, pokrojone w cienkie plasterki zastąpi każdą wędlinę.

SKŁADNIKI – SZYNKA PIECZONA:

  • 1,2-1,5 kg kształtny kawałek szynki wieprzowej
  • opakowanie Pomysłu na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach*
  • 1 płaska łyżeczka soli

*można zamienić ulubioną mieszanką przypraw

  1. Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Do woreczka (znajdziesz go w opakowaniu Pomysłu na…) wsyp sól oraz całą przyprawę. Jeśli korzystasz z własnej przyprawy, potrzebujesz 2-3 łyżki, a następnie mięso przełóż do worka do pieczenia.
  3. Włóż szynkę, dokładnie obtocz w przyprawach. Zamknij woreczek i odstaw do lodówki na 36-48 godzin do zamarynowania.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 70 minut, następnie ostudź w zamkniętym woreczku.

Mięso możesz upiec w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym.

Szynka pieczona w marynacie
Szynka pieczona w marynacie
Winiary - serwis kulinarny
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz