Dzisiaj w ramach współpracy z marką Winiary przedstawię Wam nowy produkt Pomysł na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach. Pokażę też jak wykorzystując go w prosty sposób, bez brudzenia rąk zamarynować szynkę do upieczenia. Szynka pieczona w rękawie, z wykorzystaniem gotowej przyprawy, więc prosto i niezwykle czysto.
Po upieczeniu ciepłą szynkę możecie podać z dowolnym sosem jako danie obiadowe. Jednak dla mnie to idealna wędlina domowa, która zastąpi każdą kupną kiełbasę czy „szynkę sklepową”. Takie mięsko możecie pokroić w grubsze plastry i podać jako przystawkę na imprezę, pokrojone w cienkie plasterki zastąpi każdą wędlinę.
SKŁADNIKI – SZYNKA PIECZONA:
- 1,2-1,5 kg kształtny kawałek szynki wieprzowej
- opakowanie Pomysłu na Soczystego Kurczaka w rozmarynie i ziołach*
- 1 płaska łyżeczka soli
*można zamienić ulubioną mieszanką przypraw
- Mięso dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Do woreczka (znajdziesz go w opakowaniu Pomysłu na…) wsyp sól oraz całą przyprawę. Jeśli korzystasz z własnej przyprawy, potrzebujesz 2-3 łyżki, a następnie mięso przełóż do worka do pieczenia.
- Włóż szynkę, dokładnie obtocz w przyprawach. Zamknij woreczek i odstaw do lodówki na 36-48 godzin do zamarynowania.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 70 minut, następnie ostudź w zamkniętym woreczku.
Mięso możesz upiec w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym.