Połączenie delikatnego łososia z farszem na bazie aromatycznego pora okazało się trafem w dziesiątkę. Wracaliśmy do tego zestawienia kilkukrotnie, można w nim wykorzystać łososia wędzonego na ciepło, jak i na zimno, świetnie się też sprawdzi kiełbasa z łososia. Tarta z porami zabrana do naszych przyjaciół bardzo wszystkim posmakowała, z pewnością jest to hit.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – TARTA Z PORAMI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g oczyszczonych i pokrojonych porów
- 1-2 papryczki chili
- 4 łyżki śmietany
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 200 g wędzonego łososia lub kiełbasy z łososia
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pora oczyścić i pokroić w plasterki, a papryczki drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, następnie dodać pokrojonego pora oraz papryczki, oprószyć solą i zeszklić.
- Do podsmażonych porów wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, następnie wlać mleko i mieszać do połączenia się składników. Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać.
- Ciastem francuskim wyłożyć formę tworząc niewielki rant. Można część ciasta pokroić w cienkie paski i ułożyć je na wierzchu tarty. Na ciasto rozłożyć kiełbasę lub wędzonego łososia, na wierzch wyłożyć farsz, następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Piec w temperaturze 200 stopni C ok. pół godziny.