Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów. W Europie występuje około 100 gatunków pieczarek, większość z nich jest bardzo podobna do siebie. Te hodowlane to pieczarki dwuzarodnikowe. Kapelusze tych grzybów mają średnicę od 4 do 10 cm, są barwy białej, szarobiałej aż do brązowej. Pierwszy opis komercyjnej uprawy pieczarek pochodzi z Francji z początku XVIII wieku.
Portobello to dorosły okaz pieczarki brązowej (zwanej też brunatną).
SKŁADNIKI:
(na jedną osobę)
- 1 pieczarka portobello
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu WINIARY
- 1 plasterek żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- koperek lub szczypiorek do posypania
- Pieczarki oczyść z ewentualnego piasku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- Każdą z pieczarek oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na 2-3 minuty.
- Środek pieczarki posmaruj majonezem. Kapelusze przełóż na blaszkę i wstaw na 5 minut do piekarnika.
- Wyjmij z piekarnika. Do każdego kapelusza włóż plasterek sera, wbij jajko, oprósz solą i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut (w zależności jaki stopień ścięcia jaja preferujesz).
- Przed podaniem posyp zieleniną.

Jeden komentarz
Super ☺