BABECZKI BOUNTY

Dzisiaj przedstawiam Wam ciasto, które czekało na swoją premierę bardzo długo. To przepis na Bounty od mojej cioci Ewy.

Mój mąż nie przepada za wypiekami z dodatkiem kokosu (nie bardzo rozumiem jak można go nie lubić – kokosu oczywiście), więc takie wypieki bardzo rzadko goszczą w naszym domu. Jednak piekąc ciasta imieninowe do pracy mogłam sięgnąć po białe wiórki bez narażania się na na komentarze typu: „Bez kokosa byłoby lepsze”.

Oryginał to standardowe ciasto w dużej blaszce, ja postanowiłam na bazie tego przepisu zrobić babeczki.

Z tego przepisu możesz też przygotować deser.

BABECZKI BOUNTY – SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać, na koniec ubijania dodać żółtka.
  3. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać.
  4. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
  5. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  • do nasączenia likier kokosowy lub biały rum
  1. Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.
  2. Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej, następnie zagotować mieszając i odstawić do wystygnięcia.
  3. Każdą babeczkę nasączyć likierem lub rumem, na koniec ostudzoną masę układać porcjami na babeczkach.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 czekolady
  • 2-3 łyżki masła masła
  1. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać, następnie udekorować babeczki i schłodzić.

Zobacz mój profil na FB.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz