Dzisiaj przedstawiam Wam ciasto, które czekało na swoją premierę bardzo długo. To przepis na Bounty od mojej cioci Ewy.
Mój mąż nie przepada za wypiekami z dodatkiem kokosu (nie bardzo rozumiem jak można go nie lubić – kokosu oczywiście), więc takie wypieki bardzo rzadko goszczą w naszym domu. Jednak piekąc ciasta imieninowe do pracy mogłam sięgnąć po białe wiórki bez narażania się na na komentarze typu: „Bez kokosa byłoby lepsze”.
Oryginał to standardowe ciasto w dużej blaszce, ja postanowiłam na bazie tego przepisu zrobić babeczki.
Z tego przepisu możesz też przygotować deser.
BABECZKI BOUNTY – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać, na koniec ubijania dodać żółtka.
- Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszać.
- Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
- 25 dag wiórek kokosowych
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka masła
- do nasączenia likier kokosowy lub biały rum
- Zagotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.
- Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej, następnie zagotować mieszając i odstawić do wystygnięcia.
- Każdą babeczkę nasączyć likierem lub rumem, na koniec ostudzoną masę układać porcjami na babeczkach.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 2 czekolady
- 2-3 łyżki masła masła
- Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać, następnie udekorować babeczki i schłodzić.
Zobacz mój profil na FB.
3 komentarze
A ja kokos uwielbiam, a kokos z czegolada….czego chciec wiecej!:)
Babeczki wyglądają przepięknie, szkoda, że nie było mi dane spróbować…
dziękuję za wyśmienity przepis…