Wczoraj zaprezentowaliśmy kolejny numer Magazynu KOCIOŁ. Mocno wiosenny, wręcz wczesnoletni, choć tworzony jeszcze kiedy za oknem trudno było wypatrzyć ciepły dzień. Jako twórcy (naczelna określiła nas matkami ojcami) jesteśmy z siebie bardzo dumni. Stworzyliśmy coś naprawdę niesamowitego. Ten numer jest wyjątkowy – koniecznie musicie tam zajrzeć (klik)…
Jako bohaterowie numeru występują groszek i rabarbar. Mój wkład w groszkowe przepisy to ten tort.
Nietypowy składnik, jakim jest groszek, nadaje ciastu przepiękny odcień zieleni, który w połączeniu z bielą śmietany daje niezwykły efekt. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania.
I jeszcze ciekawostka… Tort z motywem zielonego groszku jest bardzo popularny w kulturze anglosaskiej i przygotowywany jest dla nowo narodzonego dzieciątka…
SKŁADNIKI NA CIASTO:
(tortownica o średnicy 22 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 275 g świeżego lub mrożonego groszku
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka i sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- Groszek obgotuj kilka minut, odcedź na sicie i przelej zimną wodą. Zmiksuj na gładkie puree i ostudź.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
- Utrzyj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku i po łyżce puree groszkowego oraz wyciśnięty sok z cytryny.
- Do utartej masy wsyp mąkę z proszkiem, sól, sok oraz skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Masę podziel na trzy części i upiecz kolejno w formie o średnicy 22 centymetry. Każdy blat piecz około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, powinien być suchy. Wystudź.
- Ostudzone blaty przełóż kremem, Udekoruj.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka i sok z połowy cytryny
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodawaj po łyżce cukier i mascarpone oraz startą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny.
3 komentarze
o jejuuuniu! coś wspaniałego, och!
intrygujący
Ciekawy 🙂