Dla wyjaśnienia, aby zrobić ten efektownie wyglądający sernik kataifi, musicie zaopatrzyć się w gotowe ciasto, które kupicie w sklepach z produktami greckimi lub arabskimi. Kataifi (knafeh, kanafeh, kadayif, konafi ), to ciasto typu filo. Ma postać cieniutkich nitek, nieraz nazywanych anielskimi włosami. Ciasto jest bardzo popularne w Grecji, Egipcie i krajach Bliskiego Wschodu. Można je wykorzystać do przygotowania ciast i deserów na słodko oraz wytrawnych wypieków.
Dzisiaj prezentuję Wam wersję na słodko, a innych serników szukajcie tutaj.
SKŁADNIKI NA SERNIK KATAIFI:
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g dobrego jakościowo twarogu z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
SYROP CUKROWY:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
CIASTO:
- 250 g ciasta kataifi
- 1/2 szklanki roztopionego masła + do posmarowania formy
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Posmaruj formę masłem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Masa serowa: wszystkie składniki włóż do miski, następnie dokładnie utrzyj.
- Przygotuj syrop – zagotuj wodę z cukrem, odstaw.
- Ciasto: ciasto kataifi wyłóż do miski. Zalej roztopionym masłem, następnie delikatnie porozdzielaj nitki. Odłóż 1/4 ciasta a do reszty wsyp cukier puder i wymieszaj. Ciasto z cukrem przełóż do formy, rozłóż na spodzie i bokach, lekko dociśnij.
- Wyłóż masę serową, równo rozprowadź i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 40 minut.
- Na wierzch rozłóż resztę ciasta i wstaw ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
- Na koniec gotowy sernik skrop syropem, a następnie odstaw do ostudzenia.