Na Dzień Mamy proponuję Wam takie oto kolorowe ciasteczka…
SKŁADNIKI:
- 20 dkg miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 galaretki Winiary z limitowanej edycji o smaku arbuzowym (czerwona)
- 2 galaretki Winiary o smaku agrestowym (zielona)
- drobne groszki do dekoracji
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku nadal ucierając. Na koniec dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części. Do większej części dodaj galaretki czerwone. Do mniejszej części dodaj galaretki zielone.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki do schłodzenia na ok. 10 minut – ułatwi to formowanie.
- Po tym czasie z czerwonej części utocz wałek, a z zieloną rozwałkuj na prostokąt, który wymiarami będzie pasował do „czerwonego wałka”. Przy rozwałkowaniu skorzystaj z folii – ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Zielonym ciastem owiń czerwony wałek. Całość owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.
- Mocno schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na pół każdą połówkę pokrój na ok. półcentymetrowe plasterki. Ciasteczka układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko ozdób brązowymi groszkami.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C 8-10 minut.
Jeden komentarz
bardzo fajny pomysł 🙂 iście arbuziki 🙂