ARBUZKI – GALARETKOWE CIASTECZKA

Galaretkowe ciasteczka

Na Dzień Mamy proponuję Wam takie oto kolorowe ciasteczka…

SKŁADNIKI:

  • 20 dkg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 galaretki Winiary z limitowanej edycji o smaku arbuzowym (czerwona)
  • 2 galaretki Winiary o smaku agrestowym (zielona)
  • drobne groszki do dekoracji
  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku nadal ucierając. Na koniec dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Do większej części dodaj galaretki czerwone. Do mniejszej części dodaj galaretki zielone.
  4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki do schłodzenia na ok. 10 minut – ułatwi to formowanie.
  5. Po tym czasie z czerwonej części utocz wałek, a z zieloną rozwałkuj na prostokąt, który wymiarami będzie pasował do „czerwonego wałka”. Przy rozwałkowaniu skorzystaj z folii – ciasto nie będzie przyklejało się do wałka. Zielonym ciastem owiń czerwony wałek. Całość owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. godzinę.
  6. Mocno schłodzone ciasto przekrój wzdłuż na pół każdą połówkę pokrój na ok. półcentymetrowe plasterki. Ciasteczka układaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, każde ciasteczko ozdób brązowymi groszkami.
  7. Piecz w temperaturze 200 stopni C 8-10 minut.

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz