Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw, który spokojnie możecie podać na imprezę lub jako przekąskę podczas oglądania seriali. Warzywne słupki z papryki, marchewki, selera naciowego lub innych warzyw które lubicie, to praktycznie zero kalorii, jeśli nie przesadzicie z ilością dipu, to tak naprawdę możecie zjeść tego wielką misę
Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań – ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę, nachosy. Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym otworzyłam inne drzwi do kuchni, jak to powiedziała jedna z pań.
WARZYWNE SŁUPKI:
- papryka (bardzo ładnie wygląda pełen zestaw kolorystyczny)
- marchew
- seler naciowy
- cykoria
- może być także: brokuł, cukinia, malutkie ogóreczki oraz wszystko co nam przyjdzie do głowy
- Cykorię opłukać, wykroić głąb (pozostawiony nadaje gorycz) i porozrywać na pojedyncze listki. Pozostałe warzywa dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie słupki, następnie wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.
SKŁADNIKI NA DIPY:
PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 1 szklanka suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
- 1/2 szklanki słoneczniku lub orzechów włoskich
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z zalewy z pomidorów
- 100 g tartego parmezanu
- sól do smaku
- Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami, następnie dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.
- Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie – tutaj przepis.
DIP Z MIĘTĄ
- 250 g białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
- śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
- 2-3 ogórki
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- sól do smaku
- Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę.
- Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona.
- Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze, odsączyć nadmiar wody, następnie dodać do sera, wymieszać i doprawić solą.
DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
- 250 g białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
- śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 200 g wędzonego łososia
- 1/2 pęczku rzodkiewek
- sól do smaku
- Ser razem z miętą utrzeć w blenderze, dodać jogurt lub śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Rzodkiewkę i łososia posiekać, dodać do sera, wymieszać, a na koniec doprawić solą.
ZIELONE PESTO
- 125 g rukoli
- 125 g świeżego szpinaku
- garść słonecznika
- 3-5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli lub do smaku
- Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słonecznika i czosnku, na koniec doprawić solą
DIP Z SEREM DORBLU
- 25 dkg sera z niebieską pleśnią (dorblu, lazur, roquefort, gorgonzola)
- 1 szklanka śmietany kremówki
- Śmietanę ubić, ser mocno rozgnieść, a następnie dokładnie wymieszać.
6 komentarzy
Niezwykle apetyczny wpis:)
Fantastyczne dipy! Uwielbiam tak maczac sobie marcheweczkę 😉
Wszystkie dipy mi się szalenie podobają. Nawet nie umiem wybrać faworyta 🙂
Najfajniejsze że takie coś bardzo dobrze sprawdza się na imprezach. I super wygląda 🙂
WItaj
Nie słoneczniku lecz słonecznika !
To dobrze, że widzisz tak istotne kwestie.