WARZYWNE SŁUPKI Z DIPAMI

Dzisiaj nie będzie jednego przepisu, będzie ich pełny zestaw, który spokojnie możecie podać na imprezę lub jako przekąskę podczas oglądania seriali. Warzywne słupki z papryki, marchewki, selera naciowego lub innych warzyw które lubicie, to praktycznie zero kalorii, jeśli nie przesadzicie z ilością dipu, to tak naprawdę możecie zjeść tego wielką misę

Poproszona zostałam o przygotowanie wieczorku dla kobiet o tematyce kulinarnej z degustacją i małą prelekcją. Jedyna prośba co do oczekiwań Pań – ma być zdrowo. Zaproponowałam różnego rodzaju dipy, a jako wymiatacze sosów warzywa pokrojone w słupki oraz dla mniej dbających o dietę, nachosy. Myślę, że wieczór był udany i bardzo się cieszę, że niektórym otworzyłam inne drzwi do kuchni, jak to powiedziała jedna z pań.

WARZYWNE SŁUPKI:

  • papryka (bardzo ładnie wygląda pełen zestaw kolorystyczny)
  • marchew
  • seler naciowy
  • cykoria
  • może być także: brokuł, cukinia, malutkie ogóreczki oraz wszystko co nam przyjdzie do głowy
  1. Cykorię  opłukać, wykroić głąb (pozostawiony nadaje gorycz) i porozrywać na pojedyncze listki. Pozostałe warzywa dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie słupki, następnie wszystko ułożyć na półmisku lub płaskim talerzu.

SKŁADNIKI NA DIPY:

PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

  • 1 szklanka suszonych pomidorów (w zalewie olejowej)
  • 1/2 szklanki słoneczniku lub orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z zalewy z pomidorów
  • 100 g tartego parmezanu
  • sól do smaku
  1. Słonecznik zmiksować w blenderze z oliwą i z pomidorami, następnie dodać parmezan, wymieszać i doprawić do smaku.
  2. Pomidory suszone można oczywiście kupić w sklepie, w tym roku pokusiłam się o samodzielne ich wykonanie – tutaj przepis.

DIP Z MIĘTĄ

  • 250 g białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 2-3 ogórki
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • sól do smaku
  1. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę.
  2. Papryczkę dokładnie umyć, usunąć nasiona.
  3. Ogórki i papryczkę bardzo drobniutko posiekać lub poszatkować w blenderze, odsączyć nadmiar wody, następnie dodać do sera, wymieszać i doprawić solą.

DIP Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

  • 250 g białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1/2 pęczku rzodkiewek
  • sól do smaku
  1. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze, dodać jogurt lub śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Rzodkiewkę i łososia posiekać, dodać do sera, wymieszać, a na koniec doprawić solą.

ZIELONE PESTO

  • 125 g rukoli
  • 125 g świeżego szpinaku
  • garść słonecznika
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli lub do smaku
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słonecznika i czosnku, na koniec doprawić solą

DIP Z SEREM DORBLU

  • 25 dkg sera z niebieską pleśnią (dorblu, lazur, roquefort, gorgonzola)
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  1. Śmietanę ubić, ser mocno rozgnieść, a następnie dokładnie wymieszać.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

6 komentarzy

Zostaw komentarz