Przepis na śledzie w curry dostałam od mojej koleżanki Joli – w jej domu to ulubiony sposób podania matiasów. To bardzo szybkie, bardzo proste a zarazem zaskakujące smakiem połączenie. Śledzie, por oraz jabłka w sosie majonezowym doprawionym przyprawą curry, z pewnością Wam posmakują.
SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W CURRY:
- 40 dkg matiasów w zalewie olejowej
- 1 duży lub 2 mniejsze pory, tylko biała część
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 szklanka śmietany
- przyprawa curry do smaku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli matiasy są bardzo słone, należy je trochę wymoczyć. Śledzie pokroić w paski około 2 cm.
- Pora oczyścić i drobno pokroić (ja pora lekko oprószyłam solą).
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
- Śmietanę wymieszać z majonezem i doprawić curry. U mnie było ponad 3 łyżeczki, proponuję dosypywać po trochę i próbować – smak ma być naprawdę curry.
- Sos połączyć sos ze śledziami.
- Można odstawić na jakiś czas do lodówki aby się trochę „przegryzło”, ale można też jeść od razu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Pojawiają się jesienne chłody i mam ogromną ochotę na śledzie.
Na Twoje bardzo!
Jest coś z tymi jesiennymi chłodami i ochotą na śledzie…
śledzie wyszły pyszne