Prosta i szybka do przygotowania zupa krem z kalarepy. Możesz ją podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z ulubionego pieczywa. Ta zupa to było odkrycie tegorocznych wakacji i w ostatnich kilku miesiącach wracaliśmy do niej kilkukrotnie.
Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Kula, którą kupujemy w warzywniaku lub na straganie na targu to zgrubiała łodyga tego warzywa, nazywana nieraz „jabłkiem”. Najczęściej spotyka się kalarepę w kolorze biało-zielonym. Jedna z odmian posiada łodygi w kolorze fioletowym. Najlepsze są bulwy o średniej wielkości, te duże często bywają łykowate. Warzywo to posiada sporo witaminy C, witamin z grupy B oraz całkiem dużą dawkę pożytecznych składników mineralnych. Chociaż najczęściej zjadamy bulwy, to okazuje się, że liście są dużo zdrowsze, tak więc warto je wykorzystać do przyrządzenia surówki.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM Z KALAREPY:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 kg kalarepy
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (można też użyć słodkiej śmietany 12 lub 18%)
- sól, pieprz do smaku
PRYGOTOWANIE:
- Kalarepę obierz i pokrój na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach – dzięki temu szybciej się ugotuje.
- Do gotującego się bulionu dodaj kalarepę, gotuj ją do miękkości, następnie dodaj śmietanę i zmiksuj blenderem.
- Na koniec podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Taki krem z kalarepy możesz podać z groszkiem ptysiowym lub samodzielnie przygotowanymi grzankami.
Jeden komentarz
Kalarepę zawsze jadłam tylko na surowo, ciekawa jestem, jak smakuje taki krem 🙂