Ten niesamowity kurczak chilli ma niesamowitą historię. Nasz przyjaciel Marek podczas jednej z misji wojskowych poznał sekretny przepis od hinduskiego kucharza. Kiedy pierwszy raz dane nam było spróbować tego cuda zakochaliśmy się w nim bezwarunkowo – to było kilka lat temu.
Choć przygotowywałam go wiele razy, początkowo według receptury zanotowanej przez siostrę Marka, potem ze swoimi modyfikacjami, jakoś nigdy nie zebrałam się, żeby go spisać i przekazać tutaj na Cafe Babilon. Danie zasługuje na to, bo jest wspaniałe. Bazą jest pikantny, aromatyczny sos podany z warzywami oraz kurczakiem.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 kg świeżych lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek
- 2 cebule
- główka czosnku
- 1-2 (dla lubiących ostrość 3-4) papryczki chilli
- 2 centymetrowy kawałek imbiru
- 5 liści laurowych
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (w oryginale bułka tarta)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Świeże pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek.
- Obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w pióra. Papryczki chilli, czosnek oraz imbir zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj.
- W dużym rondlu, lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
- Dodaj liście laurowe a po chwili pokrojoną cebulę. Smaż cały czas mieszając.
- Dodaj zmiksowane papryczki, czosnek oraz imbir. Smaż cały czas mieszając.
- Dodaj mąkę z ciecierzycy lub bułkę tartą. Smaż cały czas mieszając.
- Dodaj rozgniecione lub zmiksowane pomidory oraz kurkumę. Duś około 15 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Odłóż około 1/3 gotowego sosu – wykorzystasz go przygotowania wkładki mięsnej.
WKŁADKA WARZYWNA:
- 1-1,5 kg warzyw świeżych lub mrożonych – to może być ulubiona gotowa kompozycja lub miks: kalafior, groszek, fasolka szparagowa, papryka, marchewka, można też dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Jeśli korzystasz ze świeżych warzyw, obierz je i pokrój. Ja preferuję wersję z mrożonkami.
- Warzywa dodaj do pozostałych w garnku 2/3 sosu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
- Na koniec dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dopraw do smaku.
WKŁADKA MIĘSNA:
- 1-1,5 kg piersi z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (można użyć pszennej)
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
- Piersi z kurczaka wytrzyj ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki (pojedyncza pierś na 2-3 części).
- Mięso oprósz solą, kurkumą, chilli oraz mąką. Dodaj rozbełtane jajka oraz sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut.
- Smaż porcjami na złoty kolor. W oryginale jest mowa o głębokim tłuszczu, ja smażę normalnie na kilku łyżkach oleju.
- Odłożony wcześniej sos (1/3) wymieszaj z 1 łyżką koncentratu pomidorowego i usmażonymi kawałkami mięsa. Możesz dodać więcej sproszkowanego chilli. Uzyskasz dzięki temu efekt delikatniejszej bazy warzywnej i ostrzejsze mięso. Mięso z sosem odstaw do przegryzienia.
Możesz uprościć nieco przygotowanie dania. Nie dziel sosu, warzywa ugotuj w całości sosu, a podsmażone mięso oraz koncentrat dodaj pod koniec duszenia – tak przygotowane jest równie dobre.
Kurczaka chilli podawaj z ryżem lub chlebkami naan czy pitami.