W moim rodzinnym domu obowiązkową pozycją na piątkowy obiad były takie postne śledzie podawane ze śmietaną. Koniecznie podane z gorącymi ziemniakami w mundurkach, śmietana z którą były podawane była zebrana z mleka od krowy. Była lekko kwaśna i bardzo gęsta. To połączenie smakowe jest jednym z moich ulubionych i bardzo lubię wracać do tego dania, niekoniecznie podczas postu.
Często jako pierwsze danie, mieliśmy jeszcze jeden smakołyk z dzieciństwa, była to zupa owocowa. Bardzo prosta, bo był to makaron z domowym kompotem ze słoika, a moim ulubionym był zawsze kompot z czereśni.
Jak wspominacie postne dania z Waszych rodzinnych domów? Ciekawa jestem czy mieliście takie dni, co wtedy jedliście i jak te dania wspominacie?
To danie przygotowałam do 32. numeru Magazynu Kocioł, do działu z przepisami kuchni dolnośląskiej, kliknij aby pobrać ten darmowy numer.
Zobacz też inne przepisy ze śledziami
SKŁADNIKI POSTNE ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ:
- 500 g matiasów*
- 2-3 cebule
- 5 łyżek oleju
DO PODANIA:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
ZOBACZ JAK ZROBIĆ POSTNE ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ:
- Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone namocz w wodzie. Odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Cebule obierz i pokrój w talarki lub piórka. Śledzie razem z cebulą ułóż warstwami w dużym słoju, następnie zalej olejem i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach, następnie podaj gorące razem ze śledziami i śmietaną.
*Jeśli korzystasz ze śledzi w oleju ala matias, to nie musisz ich płukać i namaczać, bo do takich wystarczy dodać pokrojoną cebulkę i odstawić na kilka godzin do zamarynowania.
