PLACKI Z KABACZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ

placki z kabaczka

Przepis na bardzo dietetyczne, bardzo smaczne placuszki. Placki z kabaczka można je zjeść z sałatką z pomidorów, ze śmietaną lub jogurtem czy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale też można zjeść takie same – bez niczego.

Jeśli usmażymy je bez tłuszczu będzie to idealny posiłek węglowodanowy w metodzie Montignaca i choć są dość sporne informacje o indeksie kabaczka – ja podtrzymuję wersję z tej strony.

SKŁADNIKI NA PLACKI Z KABACZKA:

  • 1 duży kabaczek
  • 3 białka
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kabaczka umyć i obrać cienko ze skóry. Rozkroić wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posolić. Odlać nadmiar wody.
  2. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
  3. Połączyć z utartym kabaczkiem oraz mąką i delikatnie, ale dokładnie wymieszać i doprawić. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt wodnista (konsystencja powinna być taka jak masy na placki ziemniaczane) należy dodać więcej mąki.
  4. Smażyć na rumiano z obu stron na oleju lub bez jego dodatku.

Zobacz też inne propozycje na pyszne placki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz